METAJNA

slika mali pleter
Apartmani i sobe
O Metajni:

Posjetite jednu od najlijepših plaža na otoku, do koje se dolazi kroz slikoviti
predio zvan Kanjon kod Metajne. Plaža plijeni cistim morem i prekrasnim mjesecevim
pejzažem. U Metajni cete naci raznorazne specijalitete, uglavnom morske - sve vrste
glavonožaca i riba, kojima podmorje raspolaže, a to je sve svježi ulov, buduci da u
mjestu rade 3 ribarske družine. Zatim, nude se školjke, paška janjetina, pršut,
paški sir...Popiti možete na svakom koraku domacu žuticu, na koju je ponosna svaka
kuca u Metajni, a tu je još i domaca komovica i prošek, kao i zdrav domaci caj od vriska i kadulje...


Privatni smještaj:

Metajna je maleno mjesto na otoku Pagu poznato po izvoru pitke vode. Turisticka ponuda Metajna apartmani se bazira na privatnom smještaju, ponajviše apartmani, sobe ili pansioni u kojima cete uzivati.Slikovita priroda, mir, blaga klima, gostoljubivost i vedar duh domacina uz privatni smjestaj ucinit ce da se Vaš odmor nezaboravnim.

Povijest Metajne:

Kao i vecina primorskih mjesta i Metajna ima dugu povijest koja seže u razdoblje prije naseljavanja Hrvata u ove krajeve, ali je pisanih dokumenata jako malo. U toj zašticenoj oazi je sagradena crkvica (15.st.) i benediktinski samostan (14.st.), koji je nakon napuštanja služio lokalnom stanovništvu za razne druge potrebe.

Osoba zaslužna za razvoj turizma, koji se, prema dokumentaciji, u Metajni pocinje razvijati 1928.g., je Šime (Jerolimov) Loncaric -1887.-1970. Bio je osnivac i voditelj 'Društva za unapredenje turizma u Metajni na otoku Pagu', sa sjedištem u Zagrebu, Crnciceva 5. Zatim, organizirao je gradnju gata (mula) u Metajni 1937.g. 1938.g. uspijeva isposlovati parobrodsku liniju Karlobag - Pag i u Metajnu.

Organizira gradnju ceste-šetnice od Metajne do plaže 'Pod zaglavom' 1940.g. 1938.g. ureduje zapušteni bunar - izvor vode u centru mjesta. Inicijator je otvaranja prve pucke škole u Metajni, kao i raznih drugih projekata vezanih za Metajnu u razdoblju izmedu dva svjetska rata, koji, na žalost nisu bili realizirani, kao npr. izgradnja nove crkve na novoj lokaciji, ili osnivanje 'Sekcije za veslacki šport' u Metajni.