PAG

slika mali pleter
Apartmani i sobeRestoraniBaroviTrgovine

O gradu Pagu:

Središte je otoka Paga, poznatog po cuvenoj paškoj cipki i izvrsnom ovcjem siru. Razvio se u središtu zanimljive urbanisticke jezgre s kulama i utvrdama koje cuvaju bogatu baštinu prošlosti. Pašku uvalu obrubljuje 20 km šljuncanih i pješcanih plaža. Mjesto daje mogucnost za miran, ali i aktivan odmor.

Privatni smještaj:

Apartmani pag smještaj svojim gostima, grad nudi u privatnim kucama, apartmanima, sobama te hotelima.
Grad pag apartmani ponudit će vam nezaboravni odmor uz idilu morske obale i sunca. Grad se kroz stoljeca razvio u bogatu kulturno-povijesnu riznicu i turisticko središte, sacuvajuci onaj starinski štih. Stoga, ukoliko se želite dobro odmoriti i usput zadovoljiti svoju "kulturnu glad" svakako preporucamo posjet gradu .

Povijest :

Grad je grad morske soli. Zbog njene važnosti u 15. stoljecu nastao je kao planski i plansko utvrdeni grad, koji pri obilasku pruža poseban osjecaj. Na Pagu se još može vidjeti proizvodnja soli starim postupkom isušivanja u manjim glinenastim bazenima u koje se uvodi more (soline).Ove su solane osim autenticnosti koje pružaju, zahvalan motiv za fotografiranje.

Grad je i grad rukotvorina poznate paške cipke koja se njeguje kroz stoljeca, svaka je zaseban unikat, a taj spori i naporni rucni rad živi i danas na ulicicama starog grada.Iako je povijesno-kulturno najzanimljivije mjesto na otoku grad Pag nije i najstarije mjesto na otoku Pagu. Kilometar južnije nalaze se ostaci naselja (utvrdeni samostan i crkva) koje je prethodilo današnjem gradu Pagu - Stari grad Pag kojem je Bela IV 30.3.1244. godine podario atribute slobodnog kraljevskog grada.

Položaj:

Središnje mjesto administrativne jedinice je mjesto Pag u kojem se nalazi sjedište Gradskog vijeca i Gradskog poglavarstva. Glavne gospodarske grane u Gradu Pagu su turizam, stocarstvo (proizvodnja sira i janjeceg mesa) i solarstvo.Grad Pag je smjesten na juznoj strani otoka te pripada zadarskoj zupaniji.