POVLJANA

slika mali pleter
Apartmani i sobe

O Povljani:

Pogodna za obiteljski odmor nudi vam staze za šetnju i vožnju biciklom, a pješcane plaže u uvali vašoj ce djeci biti sigurno igralište.

Privatni smjestaj:

Povljana, turisticko mjesto sa svojih 700 stanovnika, sve cešce je u odabiru naših gostiju kao prepoznatljiva destinacija za odmor i uživanje u prirodnom ambijentu. Privatni smjestaj se može izabrati u moderno uredenim vilama, privatnim apartmanima, sobama i kampovima. Skrivene uvale, prekrasne plaže, pješcane i kamenite, kristalno cisto more, ostavljaju svakom gostu mogucnost izbora da u nekoj od njih pronade svoj traženi mir.

Povijest Povljane:

Smještena je na uzvisini, na dodiru vapnenackog kamenjara i plodnog povljanskog polja. Izdašna vrela vode omogucuju intenzivno bavljenje poljodjelstvom ( povrce i vinogradarstvo). Veliko podrucje plodnog polja prekriveno je vinogradima. Tradicionalno, Povljana je bila poljoprivredno podrucje koje je stoljecima prehranjivalo veci dio otoka. Uz poljoprivredu, stanovništvo Povljane bavi se ribarstvom i stocarstvom. Do velikih promjena dolazi sredinom 20-og st. kada se u Povljani pocinje razvijati turizam. Prvi zapis o dolasku veceg broja turista datira iz 1954 god. U Povljani se kao u prvom mjestu na otoku razvio lovacki turizam. Danas tome svjedoce ostaci kuce na podrucju Velikog blata koja je pripadala obitelji Košcina, a u koju su na poziv paških plemica dolazili lovci iz cijele Europe. Od nekadašnjeg ruralnog podrucja Povljana je postala razvijeni opcinski centar ciji današnji izgled svjedoci svekolikom ulaganju i brizi stanovništva u daljnjoj afirmaciji Povljane kao prepoznatljivog turistickog odredišta.

Polozaj:

Povljana je smještena na južnom dijelu otoka u zelenoj uvali, a naseljena je od davnih rimskih vremena.