Jet ski, wind surf i skijanje na vodi

slika mali pleter

Tijekom ljeta na skoro svim plažama na otoku Pagu iznajmljuju se skuteri, posebno na plaži Zrće. Vožnja skuterom vrlo je atraktivna i zanimljiva.

Najbolje vrijeme za vožnju skuterom je, kada nakon podnevne tišine i bonace, kada zapuše lagani maestral. Tada je vožnja skuterom ne samo najsigurnija, nego i najzanimljivija. Približavanje skuterima obali je zabranjeno. Skutere, čak i na otvorenom dijelu uvale, vozite oprezno, gledajte što se nalazi naprijed, u smjeru vožnje, kako na bi naletjeli na kupače.

    
Istraživanja provedena u razdoblju od 1998. do 2001. godine pokazala su kako od 365 dana u godini, na Pagu vjetrovi pušu čak 350 dana. Za surfere, Paška uvala je u pravom smislu raj, sigurno mjesto užitka i izazova koji ne predstavlja rizik.

Tijekom ljeta oko tri sata poslije podne puše lagani vjetar, maestral koji je pogodan za surfanje, posebice za one koji nisu skloni vratolomijama i brzim vožnjama. U kasnijim poslijepodnevnim satima, maestral se pojačava, pa je tada moguće i brže surfati, a može se u jednoj vožnji obići cijela uvala. Burin je vjetar koji puše sa sjevera, jači je od maestrala, nešto hladniji, pa time ljeti i ugodniji, a omogućava brže surfanje. Svakom surferu preporučamo izbjegavanje kanala koji Pašku uvalu spaja s Podvelebitskim kanalom. Naime, u slučaju nevremena, jače bure ili tramontane, koja može zapuhati vrlo neugodnom jačinom i iznenada, iz toga se područja teško izvući, čak i iskusnijim surferima.
    
Gliserima je zabranjeno prići bliže na manje od 300 metara od obale, zbog opasnosti koje predstavljaju za kupače. Skijanje na moru koje je vrlo zanimljivo već i zbog toga što se skijati može kružno, ne udaljavajući se pri tome pretjerano od grada i obale. Najugodnije je skijati za vrijeme bonace, a to je obično vrijeme od ranog jutra do prvih poslijepodnevnih sati.

Tada je more mirno i skijaši neće nailaziti na valove. Zato se skijanjem u Paškoj uvali mogu baviti i početnici. Kada se na skijanje kreće ujutro, najbolje je krenuti od Gradske plaže prema uvali Zrće, odnosno uvali Caska, a ako se na skijanje kreće poslijepodne, krenite od Bošane ili Dubrave prema Bašaci, rtu Svetog Nikole ili prema Gradskoj plaži. Ovi smjerovi koje preporučujemo uvjetovani su položajem sunca. Naime, tijekom jutra, skijašima sunce neće udarati u oči ako krenu s navedenih pozicija.